Ziołomiody nie są miodami. Miodem może być tylko produkt wytwarzany przez pszczoły (Apis mellifera) z nektaru roślin lub spadzi, które pszczoły zbierają, przebierają przez łączenie ze specyficznymi substancjami własnymi, składają, odwadniają, gromadzą i pozostawiają do dojrzewania w plastrach.
Natomiast ziołomiody są to syropy (soki lub wywary z roślin zielarskich z cukrem) przygotowane przez człowieka i poddane pszczołom, które następnie je przerabiają wzbogacając cennymi enzymami. W wyniku tego procesu sacharoza z syropu zostaje rozłożona na cukry proste.
Badania wykazały, że ziołomiody bogate są makro- i mikroelementy, jak również inhibiny i inne składniki pochodzące od pszczół a dodawane przez nich w czasie przeróbki syropu.
Ziołomiody są cennym produktem wytwarzanym przy udziale pszczół. Wytwarzane są najczęściej z ziół, roślin, które nie wytwarzają nektaru, ani nie występuje na nich spadź, nie są więc przez pszczoły odwiedzane.
Ziołomiody są łatwym w użyciu preparatem ziołowym. Można spożywać je bezpośrednio lub też dodać łyżeczkę ziołomiodu do ½ szklanki letniej wody i po wymieszaniu wypić.
Są smaczne, lubiane przez dzieci (nie lubiących często zaparzanych ziółek).
Więcej na temat ziołomiodów, historii ich pozyskiwania i właściwości znajdą Państwo w artykułach:
– o ziołomiodach, cz. 1. – Historia, wytwarzanie, skład chemiczny
– o ziołomiodach, cz. 2. – Skład chemiczny, wymagania normatywne
– o ziołomiodach, cz. 3. – Właściwości biologiczne i działanie lecznicze ziołomiodów