miód ze spadzi iglastej

spadx

Ze względu na uniwersalne zastosowanie i dużą wartość dla człowieka nazywany jest miodem królewskim lub papieskim.

Smak: słodki, łagodny, o lekko korzennym lub żywicznym aromacie.

Barwa: od szaro-zielonkawej, poprzez brązową, do prawie czarnej. Po skrystalizowaniu miody spadziowe najczęściej przybierają barwę ciemnobrązową. Miody wiosenne są jaśniejsze od miodów późniejszych. Barwa jest zależna od rodzaju wykorzystanego pożytku.

miod_spadziowy_29_RD

Na co polecany?

Miód ze spadzi iglastej działa przeciwzapalnie, przeciwdrobnoustrojowo, łagodzi kaszel. Zalecany przy chorobach dolnych dróg oddechowych (zapalenie oskrzeli, astma oskrzelowa, zapalenie płuc, gruźlica). Produkt ten spełnia również ważną rolę w okresie rekonwalescencji. Ponadto jest polecany osobom z hipowitaminozą i anemią, szczególnie u dzieci. Wykazuje również działanie łagodnie przeczyszczające przy zaparciach lub lekko zapierające przy biegunkach. Stosowany jest również z chorobach serca i naczyń krwionośnych, zapaleniu pęcherza moczowego, zapaleniu nerek, kamicy dróg moczowych i zapaleniu gruczoły krokowego. Działa również wspomagająco w chorobach reumatycznych, schorzeniach układu nerwowego, chorobach skóry, przyspiesza gojenie ran.

Zaleca się przyjmowanie miodu ze spadzi iglastej w naparze ziołowym, np. jasnoty białej, krwawnika, kopru włoskiego, szałwii czy tymianku. W miażdżycy mięśnia sercowego poleca się spożywanie 100-120 g miodu dziennie w 3 dawkach przez 2-3 miesiące.

Co to jest spadź?

Spadź (nazywana jest także rosą miodową) jest to słodka ciecz (najczęściej w postaci kropel) występującej na liściach, igłach, zielonych pędach i gałązkach. Wytwarzana jest przez mszyce, czerwce, miodówki i inne owady, a następnie pobierana przez pszczoły i znoszona do ula jak netkar (w przypadku pożytku nektarowego). Ze spadzi pszczoły wytwarzają miód spadziowy. Rozróżniamy miód ze spadzi iglastej, miód ze spadzi liściastej oraz miód nektarowo-spadziowy, czyli mieszany (wytworzony zarówno z nektaru, jak i spadzi).

Pozyskiwanie miodu spadziowego jest trudne i obarczone ryzykiem związanym z trudną zimowlą pszczół po tym pożytku – na ten temat pszczelarzom polecamy artykuł zamieszczony tutaj.