O roślinach, które warto sadzić dla pszczół:
Nasiona roślin miododajnych – terminy siewu i kwitnienia
Głogi – jednoszyjkowy, dwuszyjkowy, syberyjski, szkarłatny, syberyjski i inne.
Chabry, astry, dzielżan jesienny
Kocimiętka, serdecznik, oset zwisły
Bluszczyk kurdybanek, kuklik zwisły, firletka poszarpana
Śnieguliczka, amfora krzewiasta, berberys
Kocimiętka – roślina długo kwitnąca
Wrzosy i wrzośce, lawenda, hyzop lekarski, szałwia, macierzanka, tymianek, ruta zwyczajna
Rozmnażanie roślin do obsadzenia pasieczyska
Ogród wodny przyjazny pszczołom
O apiterapii:
Wykorzystanie wosku pszczelego w lecznictwie
Wykorzystanie wosku pszczelego w lecznictwie, cz. 2.
Przyswajalność pyłku kwiatowego przez człowieka
Ciekawe artykuły o pszczołach:
Jaka jestem? o anatomii, fizjologii i psychice pszczół miodnych
Nowe spojrzenie na niektóre elementy mowy pszczół
Dwa losy jednego genomu – robotnica i matka pszczela
Pszczoły kontra telefony komórkowe
Sekrety układu odpornościowego pszczół
Pszczelarstwo oczami niepszczelarza
Komu potrzebny jest pszczelarz?
Ciekawe reportaże:
Ostatni Mohikanin w Luboszowie
Sylwetki pierwszych osadników Profesor Leonard Weber
Jan Dzierżon śląski przyjaciel pszczół
„Odkurzona pamięć” – wspomnienia Bronisława Zajdy
Z wizytą w pasiece „Pod Lasem”
Na wesoło:
Anatomia pszczoły prawie intymna
Warto przeczytać:
Ochrona pszczół a środki ochrony roślin
Ochrona pszczół a środki ochrony roślin, cz. 2.
Jak założyć amatorską pasiekę?
Wpływ pszczół na zapylanie drzew i krzewów owocowych
Znaczenie pszczoły miodnej w zapylaniu roślin entomofilnych
Współzależność pszczół i środowiska
Miody pitne, sycone czy niesycone?
Przepisy kulinarne:
Szaszłyki z łososia, muffinki czekoladowe z miodem
Placek czeski z miodem, placek kokosowy
Krupnik – staropolska wódka miodowa
Sernik wiedeński, surówka z kapusty pekińskiej