Pyłek kwiatowy
Pyłek kwiatowy to męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Do wydania przez roślinę owoców i nasion konieczne jest przedostanie się pyłku z pylników na znamię słupka. Aby zwiększyć szanse na zapłodnienie większość roślin produkuje pyłek w bardzo dużych ilościach. Rośliny owadopylne zwabiają owady kolorem i zapachem. Pszczoły są głównymi owadami zapylającymi rośliny, a w „nagrodę” za pracę otrzymują nektar (który przetwarzają na miód) i pyłek.
Pyłek pszczeli
Pyłek pszczeli to pyłek kwiatowy zebrany i przetransportowany przez pszczoły do ula. Pyłek (oprócz miodu) jest podstawowym pokarmem pszczół. Miód to pokarm energetyczny, a pyłek to główne źródło białka dla pszczół.
Skład pyłku pszczelego
Zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków chemicznych. Są to: węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne (makro- i mikroelementy, potas, fosfor, wapń i wiele innych), witaminy (A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12), kwas foliowy, rutyna, olejki eteryczne, fitocydy, inhibiny, hormony, enzymy, kwasy organiczne (jabłkowy, mlekowy, szczawiowy i wiele innych), stymulatory wzrostu.
Barwa pyłku pszczelego: biała, żółta, pomarańczowa, czerwona, szara lub brunatna, w zależności od rodzaju kwiatów, z jakich pochodzi.
Jak powstaje pyłek pszczeli?
1. Pszczoły odwiedzają kwiaty i zbierają pyłek, który przylega do ich włosków na ciele.
2. Pszczoły sczesują go ze swojego ciała formując grudki, tzw. obnóża.
3. Następnie przenoszą do ula w specjalnych koszyczkach znajdujących się na goleniach trzeciej pary odnóży.
Na tym etapie pszczelarz może odebrać część pyłku pszczołom dzięki specjalnym poławiaczom umieszczonym przy wejściu do ula (bez szkody dla pszczół). Następnie jest suszony, zamrażany lub w inny sposób konserwowany.
4. Zrzucają ładunek do komórki plastra pszczelego i wylatują po kolejny transport pyłku.
W jednej komórce bywa złożonych kilka obnóży, który może być przyniesiony przez różne pszczoły i pochodzić z różnych roślin.
Aby zebrać jedno obnóże pszczoły muszą zebrać od 500 tysięcy do 5 milionów ziarenek pyłku, odwiedzając około 1500 kwiatów!
Działanie pyłku pszczelego
Podnosi odporność organizmu, odżywia, uspokaja, pobudza apetyt, reguluje przemianę materii, doprowadza do spadku wagi osób otyłych, zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi oraz zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi. Wykazuje właściwości detoksykacyjne. Pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych. Jest skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, szczególnie gdy jest użyty razem z propolisem. Wzmacnia naczynia krwionośne, wzmaga leczenie nadciśnienia, obniża poziom cholesterolu, łagodzi katar sienny i wiele, wiele innych.
Stosowanie pyłku pszczelego
Dla zwiększenia przyswajalności pyłku zaleca się kilkugodzinne moczenie ziarenek pyłku lub mielenie ich przed spożyciem.
Dawki dzienne:
-
dzieci 3-5 lat: 10 g pyłku,
-
dzieci 6-12 lat: 15 g pyłku,
-
dzieci powyżej 12 lat i dorośli: 20 g pyłku,
-
dorośli leczniczo 30-40 g pyłku.
Więcej na temat pyłku i jego pozyskiwania przeczytają Państwo tutaj.
Polecamy również artykuł: Przyswajalność pyłku kwiatowego przez człowieka.