mleczko pszczele

mleczko

Mleczko pszczele jest produkowane przez gruczoły gardzielowe młodych pszczół-robotnic, od 5 do 14 dnia życia. Mleczkiem pszczelim karmione są wszystkie larwy w rodzinie pszczelej do 3 dnia życia, a larwy, z których powstają matki pszczele – do 5 dnia życia i to w obfitej ilości. Mleczko pszczele powoduje, że z tych samych jaj mogą powstać pszczoły – robotnice i matki, z tym że matka pszczela żyje 4-6 lat, a robotnica 30-35 dni! Matki pszczele są przez całe swoje życie karmione mleczkiem pszczelim.

Mleczko pszczele odbiera się z 3-dniowych mateczników (komórek, w których pszczoły wychowują matkę). Wtedy mleczka w mateczniku jest najwięcej. Po usunięciu larwy mleczko pobiera się za pomocą urządzenia zasysającego do jałowych, hermetycznie zamykanych pojemników.

Z pięciu takich mateczników odbiera się około 1 g mleczka.
mleczko2

Pszczoły zużywają mleczko na bieżąco, a więc go nie konserwują tak jak miód. Świeże mleczko jest wrażliwe na światło, wysokie temperatury. Zamknięte w szczelnych pojemnikach, w temperaturze pokojowej zachowuje swoje właściwości przez kilka dni. Przechowywane w temp. 0-5°C może być przechowywane przez okres roku.

W handlu dostępne jest mleczko konserwowane alkoholem lub miodem (od 0,5% do 5% udział mleczka w miodzie) oraz mleczko liofilizowane, czyli zagęszczane w specjalnych urządzeniach poprzez odparowanie wody w niskiej temperaturze. Otrzymuje się mleczko w proszku, przerabiane na różne specyfiki lub tabletki.

Świeże mleczko działa bakteriostatycznie nawet w rozcieńczeniu 1:1000. Polecane jest przy zaburzeniach przemiany materii, schorzeniach układu krążenia, układu oddechowego, przewodu pokarmowego. Ponadto sprawdza się w leczeniu chorób narządu ruchu i skutecznie pomaga w leczeniu chorób wieku starczego i zapobieganiu im. Przynosi ulgę w bólach pourazowych i nerwobólach, w cierpieniach migrenowych i chorym na półpasiec.

Na temat mleczka pszczelego polecamy artykuł: Wszystko o mleczku pszczelim