Jest otrzymywany z nektaru zbieranego przez pszczoły z roślin uprawnych, łąkowych, leśnych i dziko rosnących. W zależności od terminu zbioru, możemy wyróżnić miody wiosenne, z pełni lata i jesienne. Ze względu na łagodny smak polecany szczególnie dla dzieci.
Smak: najczęściej łagodny, uzależniony od pory powstawania.
Barwa: różnorodna, od jasnokremowej do herbacianej. Zwykle miody wiosenne są jasne a letnie ciemne.
Na co polecany?
Miód wielokwiatowy zalecany jest przy chorobach alergicznych dróg oddechowych (astma oskrzelowa atopowa, katar sienny). Kurację miodową można stosować zapobiegawczo na miesiąc przed terminem pylenia roślin, po 2 łyżeczki miodu, 2-3 razy w tygodniu (miód powinien pochodzić z rejonu zamieszkania chorego).
Miód wiosenny zalecany jest w chorobach serca, naczyń, wątroby, woreczka żółciowego. Sprawdza się również w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego.
Skład: Miód wielokwiatowy cechuje różnorodność, gdyż nektar kwiatowy pochodzi z wielu roślin. Miody wiosenne odznaczają się dużą zawartością cukrów prostych, natomiast pochodzące z pełni lata i jesienne są bogate w enzymy, biopierwiastki i związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym.