Odznacza się silnie galaretowatą konsystencją i wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka.
Barwa: w stanie płynnym ciemnobursztynowa z czerwonawym odcieniem, po skrystalizowaniu żółto-pomarańczowa lub brunatna.
Smak: przyjemny, choć mało słodki, szlachetnie gorzkawy i cierpki.
Skład: Cenną grupę związków biologicznie aktywnych stanowią flawonoidy. Miód wrzosowy jest bogatym źródłem witamin (A, B2, B6, C i PP)i biopierwiastków. Ceniony jest ze względu na dużą zawartość żelaza w postaci łatwo przyswajalnej przez organizm.
Na co polecany?
Aktywne biologicznie składniki miodu wrzosowego o działaniu moczopędnym, bakteriobójczym i przeciwzapalnym sprawiają, że jest on wykorzystywany w leczeniu schorzeń nerek, dróg moczowych i gruczołu krokowego. Jest szczególnie zalecany dla mężczyzn od 40 roku życia.
Miód wrzosowy wykorzystywany jest w chorobach błony śluzowej jamy ustnej i gardła, migdałków oraz schorzeniach przewodu pokarmowego. Ułatwia trawienie i wywiera korzystny wpływ przy stanach zapalnych żołądka i jelit. Sprawdza się również w dolegliwościach reumatycznych.
O pozyskiwaniu miodu wrzosowego polecamy artykuł zamieszczony tutaj oraz o zanikających wrzosowiskach i ich trudnej sytuacji tutaj.