miód spadziowo-nektarowy

nektarowo

Co to jest spadź?

Spadź (nazywana jest także rosą miodową) jest to słodka ciecz (najczęściej w postaci kropel) występującej na liściach, igłach, zielonych pędach i gałązkach. Wytwarzana jest przez mszyce, czerwce, miodówki i inne owady, a następnie pobierana przez pszczoły i znoszona do ula jak netkar (w przypadku pożytku nektarowego). Ze spadzi pszczoły wytwarzają miód spadziowy. Rozróżniamy miód ze spadzi iglastej, miód ze spadzi liściastej oraz miód nektarowo-spadziowy, czyli mieszany (wytworzony zarówno z nektaru, jak i spadzi).

spadz2

Co to jest nektar?

Nektar – wydzielina miodników (nektarników) roślin. Jest to wodny roztwór cukrów, głównie fruktozy i glukozy. Nektar wabi zwierzęta zapylające kwiaty (głównie owady), przez co odgrywa kluczową rolę w procesie rozmnażania roślin. Jego skład i intensywność wydzielania są zmienne u poszczególnych gatunków, o różnej porze dnia i w zależności od warunków pogodowych. Z nektaru pszczoły wytwarzają miód, który powstaje w wyniku zagęszczenia nektaru (odparowania znacznej części wody), rozłożenia sacharozy na cukry proste i zakonserwowania powstałej substancji niewielką ilością kwasu mrówkowego.

nektar1

Miód spadziowo-nektarowy to miód powstały po części z nektaru roślin miododajnych i spadzi iglastej bądź liściastej zbieranej przez pszczoły w tym samym czasie. Przyjmuje ciemną barwę, smak tego miodu zależy od nektaru roślin, z których został wytworzony.