Najpopularniejszy miód w naszym kraju. Łatwo go rozpoznać po bardzo jasnym kolorze. Bardzo rzadko spotyka się go w postaci płynnej, ponieważ ze względu na dużą zawartość glukozy bardzo szybko krystalizuje. Aby móc cieszyć się płynnym miodem rzepakowym najlepiej kupować go w czasie jego wybierania, czyli na przełomie maja i czerwca. Niemniej skrystalizowany miód nie traci żadnych właściwości biotycznych, a podgrzewany aby posiadał postać płynną wiele traci.
W przeciwieństwie do innych odmian miodu miód rzepakowy ma skłonność do łapania wilgoci z powietrza, dlatego należy go przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach. Nie przestrzeganie tego może doprowadzić nie tyle do rozwodnienia miodu, co do fermentacji wierzchniej warstwy miodu.
Smak: bardzo słodki
Barwa: tworzy kompozycję jasnych barw, od białej po kremową. W postaci płynnej ma kolor słomkowy, natomiast po skrystalizowaniu jest jasnożółty lub kremowy.
Na co polecany?
Polecany dla osób cierpiących na choroby sercowe. Serce jako mięsień pracuje bez przerwy, a najlepszą odżywką dla mięśni jest glukoza, którą właśnie zawiera miód rzepakowy. Ponieważ miód rzepakowy składa się głównie z cukrów prostych, z przewagą glukozy, jest łatwo przyswajalny przez wątrobę, a tym samym zwiększa jej możliwości detoksykacyjne. Znane jest również jego działanie na problemy skórne. Przyśpiesza gojenie się ran i chroni przed zakażeniem.