miód nawłociowy

nawloc2

Zwany był nektarem życia. Miód nawłociowy jest mało popularną odmianą miodu i przez to też dość trudny do nabycia. Pszczoły wytwarzają go z nektaru kwiatu nawłoci potocznie zwanym mimozą lub „złotą rózgą”. Miód nawłociowy dość szybko krystalizuje, tworząc apetyczny krem, który można łatwo rozsmarować na pieczywie.

Barwa: jasnożółta

Smak: słodki, z wyczuwalną kwaśnawo-gorzką nutą

nawloc

Na co polecany?

Miód nawłociowy jest głownie polecany dla osób z nadciśnieniem oraz w celach pielęgnacyjnych naszej urody. Jego gorzkawy posmak może również wzbogacić aromatem potrawę.

Polecany jest ogólnie przy schorzeniach układu krążenia, prewencji przed miażdżycą. Pomaga też przy nadmiernym stresie i wyczerpaniu fizycznym organizmu.

Na temat nawłoci polecamy artykuł zamieszczony tutaj.