miód mniszkowy

mnieszek2

Miód mniszkowy pochodzi z nektaru kwiatowego pospolicie występującego w Polsce mniszka lekarskiego, popularnie zwanego dmuchawcem lekarskim.

Przed skrystalizowaniem jest bardzo gęsty, ciągliwy. Krystalizuje dość szybko.

Cechą charakterystyczną dla miodu mniszkowego jest jego niska kwasowość. W badaniach przeprowadzonych na Litwie stwierdzono najniższą kwasowość ogólną odpowiadającą powyższej odmianie miodu, w porównaniu z innymi miodami odmianowymi.

mniszek

Smak: słodki, lekko kwaskowaty

Barwa: od jasnożółtej do pomarańczowej

Na co polecany?

Miód mniszkowy znajduje szczególne zastosowanie w chorobach serca, wątroby i dróg żółciowych, stosowany przy niedokrwistości, chorobach reumatycznych i w stanach wyczerpania psychofizycznego.

Dzięki zawartości choliny obniża się poziom lipidów w wątrobie i zwiększa efekt żółciopędny.

Cennym wskazaniem do przyjmowania miodu mniszkowego są również zaburzenia trawienia spowodowane niedostatecznym wydzielaniem enzymów trawiennych, jak również schorzenia żołądka i jelit na tle skurczowym.

mnieszek3