miód lipowy

lipa2

Aromatyczny i smaczny. Zapach przypomina kwitnącą lipę.

Smak: od słodkiego, przez słodko-ostry, ostry, do lekko gorzkiego, charakterystyczny, lekko szczypiący w język.

Barwa: od zielonkawo-żółtej do jasnobursztynowej. Po skrystalizowaniu zmienia zabarwienie na biało-żółte do złocistego.

lipa

Na co polecany?

Miód lipowy uważany jest za najlepszy środek przy przeziębieniu, grypie, chorobach przebiegających z wysoką temperaturą, schorzeniach górnych i dolnych dróg oddechowych. Zanotowano silne działanie na bakterie Gram-dodatnie (gronkowce, paciorkowce), Gram-ujemne oraz drożdżoidalne chorobotwórcze dla człowieka. Ponadto miód ten działa napotnie, przeciwskurczowo, przeciwkaszlowo i wykrztuśnie. Wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i zapalenia płuc. Miód lipowy polecany jest także w chorobach serca i układu krążenia. Działa łagodnie moczopędnie, skutecznie likwidując obrzęki oraz nieznacznie obniża ciśnienie tętnicze krwi. Miód ten jest polecany również w schorzeniach układu nerwowego, stresie i bezsenności.

Powinno się go przyjmować po rozpuszczeniu w naparze kwiatu lipy, owocu maliny oraz w połączeniu z skokiem z cytryny lub mlekiem (1 łyżka stołowa na szklankę ciepłego płynu).

lipa3

Pszczelarzom polecamy artykuł pt. „Pasieka w lesie lipowym” opublikowany w „Pasiece” nr 4/2009, dostępny również tutaj.