miód gryczany

gryka1

Jest to typowy miód letni, zbierany najpóźniej do połowy sierpnia. Uwielbiany jest przez cukierników, gdyż podnosi walory smakowe wypieków (zwłaszcza pierników). Jest najlepszy do wyrobu miodów pitnych. Polska Norma dopuszcza ja jego powierzchni warstwę płynnego miodu. Uznawany jest za najbogatszy w enzymy polski miód.

Smak: słodki, bardzo aromatyczny, ostry

Barwa: Jako patoka (płynny) ma barwę jasnobrunatną z czerwonawym odcieniem. Podczas przechowywania przy dostępnie światła zmienia barwę na ciemnobrunatną, prawie czarną. Dlatego ma opinię najciemniejszego ze wszystkich miodów. Po skrystalizowaniu jaśnieje i tworzy kompozycję barw od ciemnoherbacianej do brązowej.

gryka2

Na co polecany?

Sprawdza się w zapobieganiu i leczeniu chorób serca i układu krążenia, zwłaszcza na podłożu miażdżycowym. Miód gryczany sprawdza się w leczeniu nerwicy wegetatywnej, m.in. nerwicy serca i żołądka. Poza tym odgrywa ważna rolę jako lek ochraniający i odtruwający wątrobę. Ze względu na wysoką zawartość choliny, zabezpiecza organizm przed jej niedoborem, którego konsekwencją może być uszkodzenie wątroby i nerek. Ze względu na znaczną zawartość fruktozy jest polecany chorym na cukrzycę insulinoniezależną. Podawanie miodu gryczanego jest korzystne w chorobach układu oddechowego, szczególnie w chorobach płuc.

Miód gryczany jest wyjątkowo cenny w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza. Produkt ten jest również podawany chorym w okresie rekonwalescencji, po zabiegach operacyjnych z utratą krwi, w zaburzeniach na tle nerwowym, stanach wyczerpania psychicznego. Miód gryczany wpływa korzystnie na wzrok, słuch i pamięć. Wspomaga również terapię przeciwnowotworową.

gryka3

Na temat gryki i pozyskiwania miody gryczanego polecamy artykuł zamieszczony tutaj.