miód akacjowy

ajacja3

Ze względu na delikatny smak i aromat oraz długo utrzymywany stan patoki jest popularnym środkiem słodzącym do wielu potraw, napojów, a zwłaszcza do deserów.

Smak: delikatny, słodki, lekko kwaskowaty.

akacjowy

Barwa: w stanie płynnym, zielonkawa, jasnosłomkowa lub jasnobursztynowa, niekiedy bezbarwna. Po skrystalizowaniu (bardzo wolno krystalizuje, nawet po upływie roku) przyjmuje zabarwienie od białego do kremowo-żółtawego.

akacja2

Na co polecany?

Miód akacjowy posiada walory charakterystyczne dla miodów jasnych, wiosennych. Podobnie jak miód rzepakowy, jest przede wszystkim cenną odżywką regeneracyjną w stanach wyczerpania fizycznego i umysłowego. Miód ten ze względu na bogactwo fruktozy (zwanej cukrem owocowym), jest przydatny u chorych z lekkimi postaciami cukrzycy (nie insulinozależnymi). Znajduje również zastosowanie w schorzeniach przewodu pokarmowego, między innymi w zaburzeniach trawiennych, stanach skurczowych i zapalnych żołądka i jelit, w nadmiernym wydzielaniu soku żołądkowego. Miód akacjowy ceniony jest również jako środek wspomagający leczenie schorzeń nerek i układu moczowego. Zalecany jest również w chorobach z przeziębienia.

Jest szczególnie lubiany przez dzieci, dlatego poleca się go w miejsce cukru do słodzenia posiłków.

akacja

Pszczelarzom polecamy artykuł na temat akacji dostępny tutaj.