Dlaczego pszczoły są tak ważne?

sad

Pszczoły miodne zapylają rośliny przy okazji zdobywania nektaru i pyłku. Dzięki ich pracy, np. warzywa i owoce nie tylko wydają więcej plonów, lecz również wydawane przez roślinę owoce są większe i ładniejsze. Pszczoły zapewniają żywność nie tylko nam, lecz dzięki nim paszę mają również zwierzęta.

Teoretycznie moglibyśmy spożywać żywność przetworzoną ze zboża, które jest wiatropylne, jednak czy chcemy tylko takiej diety?

Dzięki zapylaniu rośliny rozmnażają się, a te z kolei są nieodłączną częścią ekosystemu, w którym żyją inne owady, zwierzęta itp.

Jeśli populacja pszczół i innych owadów zapylających wciąż będzie się zmniejszać nie pozostanie to bez przykrych dla nas konsekwencji.

W Polsce ok. 50 gatunków polowych roślin uprawnych, ok. 140 gatunków roślin ogrodniczych, w tym 15 gatunków krzewów i drzew owocowych, ok. 60 gatunków warzyw oraz ok. 60 gatunków uprawnych roślin zielarskich zapylanych jest przez pszczołę miodną. Pszczoła miodna wykonuje ponad 88% całej pracy zapylaczy. Brak tych owadów na plantacjach roślin uprawnych może spowodować obniżenie się plonów nawet o 70-80% (np. malin).

Pamiętajmy też, że tylko pszczoła miodna (Apis mellifera) jest w stanie wytworzyć miód. Poza tym, pszczoły dostarczają nam również innych produktów o dobroczynnych właściwościach: pyłek pszczeli (obnóża), pierzgę, propolis (inaczej kit pszczeli), mleczko pszczele i jad pszczeli.

Po „zdrowie” warto więc udać się do pasieki zamiast do apteki 🙂