10 powodów, dla których warto jeść miód

4xAkcja_DRUK-4-4

1. Jest smaczny. Nadaje niepowtarzalny smak potrawom.

2. Jest wskazany przy alergiach. W swoim składzie zawiera zestaw różnorodnych pyłków, przez co działa uodparniająco.

3. W składzie miodu dominują cukry proste – glukoza i fruktoza, które są wchłaniane w układzie pokarmowym bezpośrednio do krwi. Tam, w zależności od potrzeb są przetwarzane w energię lub odkładane w wątrobie w postaci glikogenu. Cukry proste biorą udział w detoksykacji, obniżają działanie alkoholu czy nikotyny oraz chronią przed działaniem zanieczyszczonego środowiska.

4. Łagodzi nerwy. Jest zalecany jako wsparcie  przy leczeniu nerwic i depresji  czy bezsenności.

5. Łagodzi dolegliwości układu pokarmowego takie jak choroba wrzodowa, zapalenie jelit i wiele innych. Reguluje czynności trawienne żołądka, a także poprawia przemianę materii.

6. Działa korzystnie na wzrok. Zwalcza drobnoustroje odpowiedzialne za rozwój zapalenia rogówki i spojówki.

7.  Jest naturalnie czysty. Pszczoły są owadami szczególnie wrażliwymi na wszelkie zanieczyszczenia i gdy natrafiają na zanieczyszczony nektar (np. z chemicznie pryskanych roślin) giną. Produkowany przez nie miód jest więc pod względem biologicznym i chemicznym całkowicie bezpieczny.

8. Łagodzi dolegliwości układu oddechowego poprzez działanie przeciwzapalne i wykrztuśne.

9. Działa korzystnie na układ krwionośny. Podobnie jak zielona herbata rozszerza naczynia wieńcowe, reguluje krążenie a także obniża ciśnienie krwi.

10. Ma właściwości wzmacniające i jest naturalnym antybiotykiem.